BASK ve Bağımsız Yapı-İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde sendikaları uyardı:
“TOPLU SÖZLEŞME MASASINA OTURAN SENDİKALARI UYARIYORUZ: “TEMEL KONULARDA DUYARLI OLUN, ÜYELERİNİZİ VE MEMURLARI UTANDIRMAYIN”
BASK ve Bağımsız Yapı-İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin basın açıklaması yaparak; memur ve memur emeklileri için 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine katılacak sendika ve konfederasyonları uymaları gereken hususlar konusunda uyardı.
Zengin açıklamasında şöyle dedi:
2022-2023 yıllarını kapsayacak 6. Dönem toplu sözleşme görüşmelerinde Memur-Sen ve Kamu-Sen’in taleplerini ortak hale getirmeleri ve ortak hareket edeceklerini açıklamaları memnuniyet vericidir.
Ancak iki konfederasyonun ortak hareketinin neyi ne kadar kapsadığı ve neyi amaçladığı konusunda memur ve emeklilerinin kuşkularını giderecek açıklama yapmaları gerekmektedir.
Hükûmet ile yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık halinde ortak eylem sergilenip sergilenmeyeceği, sergilenecekse ortak eylem içeriğinin de kamuoyuna açıklanması gerekir.
6. Dönem taleplerinin yetersizliği ve oyalayıcı maddeler içermesine karşı itiraz ve ikazlarımız ile bağlı olduğumuz Konfederasyon BASK’ın açıkladığı temel talepleri bir kenarda tutarak, görüşmeler boyunca memur ve emeklilerinin haklarına ve geleceğine yönelik ortak tavır ve ortak eylemler için destek vereceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ CANLI YAYINLANMALIDIR
İlk olarak BASK ve bağlı sendikalar olarak öteden beri toplu sözleşme görüşmelerinin canlı yayımlanmasını, sendikaların ne istediklerini, Hükûmetin ne dediğini, tarafların görüşlerini ve itirazlarını memur ve emeklilerinin görmesini, görüşmelere tanıklık etmesini istiyoruz. Görüşmelerin inanılırlığı ve güvenilirliği için bu bir zorunluluktur.
OYALAMA HALİNDE ORTAK EYLEM PLANININ DA AÇIKLANMASI GEREKİR
İkinci olarak Memur-Sen ve Kamu-Sen 26 Temmuz tarihinde ortak taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim ettiklerine göre, Hükumeti temsilen toplantıya katılacak olan Bakanlığın toplu sözleşme masasına kendi teklifi ile gelmesi ve toplu pazarlığı başlatması gerekmektedir.
Bakanlığın Hükumetin ön teklifi ile masaya gelmemesi durumunda sendika ve konfederasyonlar masayı derhal terk etmeli ve eylem planlarını uygulamaya koymalıdır. Bunun için ortak eylem planını kamuoyuna açıklamaları gerekir.
KIRMIZI ÇİZGİLER ORTAYA KONMALI
Üçüncü olarak sendika ve konfederasyonlar toplu sözleşme görüşmelerine ve taleplerine ilişkin kırmızı çizgilerini, “olmazsa olmazlar”ını açıklamaları gerekir.
5. DÖNEM KAYIPLARI KARŞILANMALI
Dördüncü olarak; 2020-2021 dönemi kayıplarının karşılanması karara bağlanmadan 6. Dönem görüşmelerine geçilmemesi gerekir.
Halen devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kamu işçilerine Hükumetin verdiği ilk karşı teklifte yer alan hususlar memurların kayıplarının karşılanması ve en düşük memur aylığının belirlenmesi için yöntem olarak kullanılmalıdır.
ARTIK YÜZDELİK ARTIŞ DÖNEMİ TARİHE KARIŞMALIDIR.
Beşinci olarak, öteden beri kulağa hoş gelen ve memurları heyecanlandıran türlü taleplerle masaya oturan sendika ve konfederasyonların, tüm taleplerini masada bıkarak sadaka kabilinden ve asla gerçekleşmeyecek hedef enflasyona uygun yüzdelik artışlara imza atarak sözleşme imzalama alışkanlıklarından vaz geçmesi gerekir.
Artık yüzdelik artış dönemi tarihe karışmalıdır.
Artık, kapsamdaki konuları yüzdelik artışlara bağlamaktan Hükümet de sendikalar da vaz geçmelidir.
Memurların Devletin asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa etmekte olup, ikinci veya kazanç getirici iş yapmaları yasaktır. Tek gelirleri aylıklarıdır.
“En düşük memur aylığı” talebi görüşmelerin “olmazsa olmaz”ı olmalıdır.
KAPSAM DIŞINA ÇIKACAK SENDİKALAR, MEMURU PEŞKEŞ ÇEKECEK DEMEKTİR
Altıncı olarak ; sendika ve konfederasyonlar 4688 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen toplu sözleşmenin kapsamı dışına çıkmamaya özen göstermelidir.
Anılan maddede toplu sözleşme ana konuları “kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları” şeklinde belirlenmiştir.
Toplu sözleşmenin iki yıllık süre için imzalanacağı göz önüne alınacak olursa, yaklaşık 22 gün sürecek görüşmelerde öncelikle kapsamdaki 17 konunun pazarlığı yapılmalıdır.
Kapsam dışına çıkarak, 17 başlık karara bağlanmadan başka konuların gündeme taşınması, memurların yine peşkeş çekileceği anlamına gelecektir.
MEMURLAR, İKRAMİYE BEKLİYOR
Toplu sözleşme kapsamındaki en temel başlıklardan biri olan İKRAMİYE konusu, 19 yıllık toplu pazarlık döneminde hiçbir şekilde gündeme getirilmemiş, pazarlık masasına taşınmamıştır.
1956 tarihli 6772 sayılı Kanunun kamu işçilerine tanıdığı her yıl 4 ilave tediye (İKRAMİYE) ödemesi 61 yıldır uygulanırken dini bayram ikramiyesinden bahsederek Memurları Cuma ve Bayram günleri cami önlerinde dilenci yerine koyan anlayıştan vazgeçilerek aynı Kanunun memurlar için uygulanmasını talep etmek, pazarlığın “olmazsa olmaz”ı olmalı, memurlara ikramiye konusu çözüme kavuşturulmalıdır.
Yukarıdaki ilkeler çerçevesinde yürütülmesi halinde toplu sözleşme görüşmelerinde masaya oturan sendika ve konfederasyonları BASK ve bağlı sendikalar olarak tüm gücümüzle destekleyeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.”
Bağımsız Yapı-İmar Sen Basın Bürosu