YİYECEK YARDIMI DA TOPLU SÖZLEŞMEDE GÖRÜŞÜLMEDİ, 2 MİLYON MEMURA ZORUNLU ORUÇ
10 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazetede sessiz sedasız yayımlanan bir değişiklikle Devlet Memurları Yiyecek Yönetmeliği’nin 2 maddesine yeni düzenleme yapıldı.
Düzenleme ile önceki metinde olmayan yeni kısıtlamalar getirildi.
Başta belediyeler ve il özel idareleri olmak üzere bazı kamu kurum ve kuruluşları ile bunların taşra birimleri tarafından personele yapılan yiyecek yardımı önlendi, yiyecek yardımı yemekhanesi olan kurumlarla sınırlı kaldı.
Değiştirilen maddelerin eski ve yeni halleri karşılaştırıldığında durum açığa çıkıyor:
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği
MADDE 3 (birinci fıkra):
(Eski şekli)“Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakten bir ödemede bulunulmaz.
(Yeni şekli): “Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım; nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz.”
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği
MADDE 5 (birinci fıkra):
(Eski şekli):“Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödenek, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi , yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenir.
Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir.
(Yeni şekli): “Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler sadece yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşlar tarafından yapılır.”
“Yiyecek yardımı bu şekilde kurulan yemek servislerinde yapılır.”
NE OLACAK?
Başta 900 bin öğretmen olmak üzere 2 milyona yakın kamu görevlisi, kurumlarında yemek hane olmadığı için yiyecek yardımından faydalanamıyor. Nüfusu az olan illerde personel sayısı 50’nin üzerinde birkaç kurumlun dışında yiyecek yardımından faydalanılmıyor.
İlçelerde zaten yemekhanesi olan kurum bulmak zor.
Yönetmelik değişikliği ile de nakit ödeme, kupon, kart, fiş, bilet ve benzeri ödeme aracıyla yemek verme de yasaklanmış durumda.
Demek ki, öğle yemeğinde evine gidemeyen milyonlarca memur zorunlu oruca mahkum.
“Yetki sendika”, yiyecek yardımını toplu sözleşmede gündeme getirmemiş, yönetmelik çıkarken müdahale etmemiş, ama her iş bittikten sonra kamu görevlileri ile alay edercesine “kabul edilemez” diye tanıdık medyaya resim veriliyor. Bu densizliği ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyoruz
TOPLU SÖZLEŞMEDE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYORDU, GÜNDEME GELMEDİ.
Memurlara yiyecek yardımı, 4688 sayılı yasanın 28 inci maddesi uyarınca toplu sözleşme ile çözülmesi gereken bir konu.
Memur-Sen yasa maddesinde ki 17 konudan aralarında yiyecek yardımını da bulunduğu 16 maddeyi gündeme bile getiremedi.
Dahası 16 yıldır toplu pazarlık masasının sosyal tarafını oluşturan üç konfederasyon, pazarlık görüşmeleri başlamadan yüzlerce maddeyi kamuoyuna deklere etmekte, ancak görüşmelerde gündeme getirmeye yürekleri yetmemektedir.
Nitekim, 2017 Ağustos ayında başlayan 4. Dönem toplu pazarlık görüşmelerinde Memur-Sen’in yiyecek yardımı ile ilgili talepleri çok ilginçtir:
Örneğin, memurlarla dalga geçer gibi 21 nolu genel talep:
“Kamu görevlilerinden 31.07.2017 tarihi itibariyle alınmakta olan yemek bedeli tutarlarında artış yapılmayacak.”
Toplu pazarlıklar bir sonraki yıl için yapılıyor ama geçen yılın kayıpları ile ilgilenmeyen sözde yetkilİ sendikalar, olmayan ve toplu sözleşmeye de girmeyen maddeyi, “görüşeceğiz” diye üyelerine fısıldamaktan utanmıyor.
İBRETLİK BİR TALEP: YETKİLİ SENDİKA ÜYESİNE % 50 FAZLA ÖDEME İSTİYOR.
Devam ediyoruz.
Örneğin Birlik Haber-Sen’in PTT ile ilgili 31 nolu talebinin son cümleleri:
“Ayrıca bu personellere göreve geldikleri bu günlerde yemek ve yol yardımı verilir. Bu ücret, genel yetkili sendikanın üyesi olanlara % 50 artırımlı olarak ödenir.”
Yani sanki yemek yardımını almış, bir de sendika ayrımcılığı yaparak yetkili sendika üyelerine % 50 artırımlı ödenmesini istiyor.
Dilin kemiği olmayınca, yalan söylemenin de sınırı olmuyor.
Diyanet-Sen 30/1 nolu talebinde yemek hizmeti verilmeyen yerlerde yemek başına 10 TL istiyor.
Sağlık-Sen 62/2 talebinde yemek servisinden yararlanamayanlara nakit ödeme istiyor.
Büro Memur-Sen 122 nolu talebinde yemek hizmeti verilmeyen personele yemek bedelinin aylıkları ile birlikte ödenmesini istiyor.
Nereye kadar?
Talepleri DPB’na verinceye kadar.
Sonra…
Sonra bir daha o taleplerin yer aldığı dosyalar açılmıyor ve talepler gündeme gelmiyor.
Dahası zaten yarım puanlık artış karşılığı milyonlarca memur peşkeş çekiliyor.