Bağımsız Yapı ve İmar Çalışanları Sendikası-BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil

Bu haber 1310 kez okundu. | Sendikamizdan Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Mayıs 2019 - 21:36

KDK “YARDIMCI HİZMETLER SINIFI”NA GEÇİT VERMEDİ

Büyüt
Küçült
KDK  “YARDIMCI HİZMETLER SINIFI”NA GEÇİT

 

KDK  “YARDIMCI HİZMETLER SINIFI”NA GEÇİT VERMEDİ

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yardımcı hizmetler sınıfı bir personelin başvurusuna “İncelenemezlik Kararı” verdi.

"Adının açıklanmasını istemeyen ve sendikamız hukuk yardımı ile Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunan sendikamız (Bağımsız Yapı-İmar Sen) üyesi başvurucu; 21 yıl önce memuriyete girdiğini, aynı zamanda engelli olduğunu ve engelli kadrosundan “hizmetli” olarak devlet memurluğuna girdiğini, Açık Öğretim Fakültesinde okuduğunu, çalıştığı kurumda 8 yıldır görevde yükselme sınavı açılmadığın için memur kadrosuna veya öğrenimine uygun bir kadroya atanamadığını belirterek,  Anayasanın eşitlik ilkesi gereği  5620, 7061, 7103 sayılı kanunlar ile hizmetlilerin öğrenimlerine uygun kadrolara geçirildiğini,  31 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de yasa olmaksızın yardımcı hizmetler sınıfında olan mübaşirlerin genel idare hizmetleri sınıfına alındığını, Anayasanın eşitlik ilkesi uyarınca  aynı uygulamanın kendisi için de yapılması  ve öğrenimine uygun memur kadrosuna atamasının yapılması isteğinin kurumunca reddedilmesi nedeniyle KDK’ya başvurduğunu belirtti.

Başvuruyu değerlendiren KDK, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ve uygulamalarına göre başvuranın talebinin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile mümkün olabildiği”ni,  meşru menfaat koşulu bulunmadığı, başvuranın menfaatini ihlal eder nitelikte herhangi bir işlemin tesis edilmediğini gerekçe göstererek başvurunun KDK’ca incelenmesine imkân bulunmadığına karar verdi.

KDK bu kararıyla,  yardımcı hizmetler sınıfı personelinin öğrenimlerine uygun memur kadrolarına atanmaları için görevde yükselme sınavlarını adres gösterdi.

Ne var ki; bir çok kamu kurum ve kuruluşu yardımcı hizmetler sınıfı personeli kapsayacak görevde yükselme sınavı açmıyor."

Kamu Denetçiliği Kurumunun “İncelenemezlik Kararı” şöyle:

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

1.  Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran özetle; …… Bakanlığında yardımcı
hizmetler sınıfında hizmetli olarak çalıştığını, kendisinin engelli olduğunu, 1998 yılında ilk defa
göreve başladığını, halen Açıköğretim Fakültesi…. bölümünde öğrenci olduğunu,
bakanlığında unvan değişikliğini sağlayacak sınavın ….. yıldır açılmadığını, 2019 yılında yapılacak
sınava ise yardımcı hizmet sınıfındakilerin giremediğini, kendilerinin de engelli oldukları öncelikle
dikkate alınarak 2828 sayılı kanunla getirilen düzenleme gibi ve diğer uygulamalar gibi öğrenim
durumlarına göre unvanlarının değiştirilmesini böylece mağduriyetlerinin giderilmesini talep
etmektedir.

II. ÖN İNCELEME, GEREKÇE VE SONUÇ

2.      14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Kurumun görevi" başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir. Yine aynı maddenin ikinci fıkrasında kurumun görev alanı dışında olan işlemler arasında b bendinde "yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler" sayılmıştır.

3.  Benzer bir düzenlemeye 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Kurumun görevi" başlıklı 4 üncü maddesinde de ayrıca yer verilmiş olup, anılan Yönetmeliğin "Şikâyet hakkı" başlıklı 7 nci maddesinde, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına karşı, menfaati ihlal edilen gerçek ve tüzel kişilerin Kamu Denetçiliği Kurumuna şikâyet başvurusunda bulunabileceği; "Ön incelemenin yapılması" başlıklı 19 uncu

maddesinde, şikâyet başvurusunun, inceleme ve araştırmaya geçilmeden önce ön incelemeye tabi tutulacağı ve ön incelemede şikâyet başvurusunun menfaat ihlali içerip içermediğinin inceleneceği; "Ön inceleme üzerine yapılacak işlemler ve verilecek kararlar" başlıklı 20 nci maddesinin birinci fıkrasında ise, şikâyet başvurusunun “idari başvuru yollarının tüketilmesi” koşulu hariç 19 uncu maddede yer alan şartlardan herhangi birini taşımaması hâlinde incelenemezlik kararı verileceği, hüküm altına alınmıştır.

4.  Menfaat ihlali, idarenin işlemi/eylemi/tutum ve davranışı ile şikâyetçi arasında kurulacak ilgi ve ilişkinin çerçevesini çizmekte olup, idare hukukunun genel ilkeleri ile yargısal ve bilimsel içtihatlara göre menfaatin "meşru, kişisel ve güncel" olması gerekmektedir. Menfaatin meşru olması, idari işlem veya eylemin pozitif hukuk kurallarına (yasa, tüzük, yönetmelik vb.) ve hukukun genel ilkelerine uygun olmasını; menfaatin kişisel olması, tesis edilen veya tesis edilmesi talep edilen idari işlem ya da eylemin kişi üzerinde etki doğuracak olmasını ve idarenin işlemi, eylemi, tutum ve/veya davranışı ile kişi arasında kurulan ciddi ve makul bağı; menfaatin güncel olması ise, ciddi ve makul menfaat ilgisinin hâlihazırda devam etmesini ifade etmektedir.

5.      Ayrıca idarenin nasıl işlem tesis edeceğinin sınırları önceden bir hukuk kuralıyla kesin olarak belirlenmişse, idareye belli bir yönde hareket etme hususunda bir tercih tanınmamışsa veya idareye belli bir tasarrufta bulunması kesin olarak emredilmişse bağlı yetki söz konusudur. İdarenin bağlı yetki içinde tesis ettiği işlemlerde, sebep ve konu unsuru açısından takdir yetkisi söz konusu değildir. İdare, bağlı yetki durumunda, kanunun öngördüğü sebebi tespit ettiğinde yine kanunun öngördüğü işlemi yapmak zorundadır.

6.      Yukarıda yer verilen açıklamalar ve yapılan incelemeler neticesinde, …… Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme Unvan Değişikliği Yönetmeliği ve uygulamalarına göre başvuranın talebinin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile mümkün olabildiği anlaşılmakla meşru menfaat koşulu bulunmadığı, başvuranın menfaatini ihlal eder nitelikte herhangi bir işlemin tesis edilmediği anlaşıldığından başvurunun Kurumumuzca incelenmesine imkan bulunmadığı değerlendirilmiştir.

III. KARAR

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre, başvurunun anılan yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince incelenmemesine ve kararın başvuruna tebliğine karar verildi.”

 

 

e-imzalıdır

Sadettin KALKAN Kamu Denetçisi

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.

Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Bağımsız Yapı ve İmar Çalışanları Sendikası-BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN | https://bagimsizyapiimarsen.org.tr/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2012 - 2024