“3600 SORUNU MEMUR-SEN’E BIRAKILACAK KADAR BASİT BİR KONU DEĞİLDİR”
BASK ve Bağımsız Yapı-İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin 3600 sorununun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen’e bırakılabilecek kadar basit bir konu olmadığını, tüm sosyal tarafların katılımı ile sosyal diyalog mekanizmaları işletilerek çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Zengin, basın açıklamasında şu hususlara yer verdi:
“6. Dönem Toplu Sözleşme metninde yer verilen 3600 konusu, Bakanlık ile Memur-Sen arasında çözüme kavuşturulacak ve bu iki kuruluşa bırakılacak kadar basit bir konu değildir.
Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz sürecinde; memur ve emeklilerin genel sorunlarından bağımsız olarak tüm sorunların, üstelik 2023 yılında yürürlüğe girecek 3600 konusuna indirgenmesi, memur ve emeklilerin çözüm bekleyen sorunlarının gözden kaçırılması için göz boyama operasyonudur.
Memur-Sen; memur ve emeklilerini oyalamak yerine en düşük memur aylığının Mart ayında 4 kişilik bir aile için kendilerinin açıkladığı 11.963 TL yoksulluk sınırı olması için mücadele etmelidir.
Kendi açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı için talepte bulunma cesaretini gösteremeyenlerin diğer sorunları konuşmaya hakları da yetkileri de yoktur.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini % 34,06’dan % 40,47’ye yükseltmesi kayıpların katlanarak artacağını göstermektedir.
Vitrin ve raflardaki malların her gün değişen etiketlerini takip etmek imkansız hale gelmiştir.
Sadece satın alma gücü azalmamakta, aynı parayla satın alınabilen ürün miktarı da azalmaktadır.
Devlet ve resmi kurumların akaryakıta, elektriğe, ekmeğe, suya, ulaşıma ve tüm maddelere “güncelleme” adı altında yaptıkları artışları aylığından başka geliri olmayanların aylıklarına neden yapmadıklarını, alacaklarına saat sektirmeden yaptıkları güncellemeleri, memur ve emeklilerin aylıklarına aylık bazda bile olsa neden yapmadıklarını, MEMUR-SEN’in neden sustuğunu anlayamıyoruz.
3600 konusu; Ağustos ayında toplu sözleşme imzasından sonra “6. Dönem sözleşmeyle bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık. Bu toplu sözleşme emeğe değen veren toplu sözleşme olarak tarihte önemli bir yere sahip olacaktır” diye utanç verici tweet atabilen ve yaşadığımız sorunların yaratıcısı olan yetkili ama etkisiz kuruluşlara bırakılacak kadar basit bir sorun değildir.
2022 yılının ilk 6 ayı için % 5 artış öngören ancak Cumhurbaşkanı tarafından verilen % 2,5 ilave artışa rağmen yılın ilk 2 ayında memur ve emeklilerini % 8,96 alacaklı haline getiren bir sözleşmenin tam da bu nedenle revizyon ve ek düzenleme (eşel-mobil uygulaması) gerektirdiği ortada iken 3600 ile uğraşıyor gözükmek bu utancı ortadan kaldırmaya yetmemektedir.
Ek gösterge ve katsayı adaletsizliğinin tüm memur sınıf ve pozisyonlarını kapsayacak şekilde düzenleme gerekmektedir.
İki kuruluş arasında kapalı kapılar ardında tek maddelik ve yeni adaletsizlik ve haksızlıklara yol açacağı aşikar toplantı yapmak yerine Mart ayında toplanması gereken Kamu Personeli Danışma Kurulu, tüm sosyal taraflarla geniş katılımla toplanarak temel sorunları kapsayacak şekilde çözüm aranmalıdır.
BASK ve Bağımsız Yapı-İmar Sen olarak haksız ve keyfi uygulamaların, hak kaybı ve budanmalarının göstermelik toplantılarla meşrulaştırılmasını kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kere daha ilan ediyoruz.
BASIN BÜROSU