16 Åžubat 2018

YARDIMCI HİZMETLER SINIFININ KALDIRILMASI İÇİN HERKESİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KALDIRILMALIDIR.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDAKİ GÖRÜÅžMELER DİKKATLE TAKİP EDİLMELİDİR.

TÜM SENDİKALARI VE HİZMETLİLERİ GÖREVE ÇAÄžIRIYORUZ.

BASK ve baÄŸlı sendikalar olarak, yıllardan beri yardımcı hizmetler sınıfı ile harfli (4/C, 4/B gibi) istihdam türlerinin kaldırılması için mücadele yürütüyoruz. Siyasi partilerle, TBMM’de gurubu bulunan partilerin gurup yöneticileri ile ve farklı partilere mensup milletvekilleri ile bir çok kez görüÅŸmeler yaptık, talepleri ilettik.

Son olarak; taÅŸeron iÅŸçilerinin OHAL  kapsamında çıkarılacak bir KHK ile kadroya geçirilmesi gündeme geldiÄŸinde, 18 Aralık 2017 tarihli birer yazı ile Sayın CumhurbaÅŸkanı, Sayın BaÅŸbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Personel BaÅŸkanlığına baÅŸvurarak, aynı KHK kapsamında yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak bu kapsamda istihdam edilen hizmetlilerin “memur” kadrosuna geçirilmelerini talep ettik. Çünkü, yardımcı hizmetler sınıfında istihdam edilenlerin yapmakla yükümlü oldukları iÅŸler zaten taÅŸeron iÅŸçiler tarafından yapılmaktaydı. Hizmetli personel, eskisi gibi hademelik deÄŸil, tamamına yakın kısmı lise, ön lisans ve lisans mezunu olduÄŸu için bürolarda çalışmaktadır. Dolayısıyla artık bu sınıfın anlamı kalmamıştır, kaldırılması gerekir.

24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 696 sayılı KHK ile taÅŸeron iÅŸçileri ile 4/C kapsamında istihdam edilenlerin sorunları büyük ölçüde çözüldü. Yardımcı hizmetler sınıfında istihdam edilenlerin yarası kanamaya devam ediyor.

Nitekim, DBD konfederasyonumuzun baÅŸvurusuna verdiÄŸi cevapta, “yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve bu kapsamda istihdam edilenlerin öÄŸrenim durumlarına uygun memur kadrolarına atanmaları mevzuat deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mümkün olabilir” diyor.

Ama, konu KHK kapsamında çözülmedi. Bu kez Hükumet tarafından TBMM’ne gönderilen “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nın 80 inci maddesi ile ek ders ücreti karşılığı görev yapmakta olan ücretli öÄŸretmen olarak bilinen 5.000 kiÅŸinin sözleÅŸmeli personel olarak atanmaları düzenlenirken tekrar yardımcı hizmetler sınıfını gündeme getirmeye çalışıyoruz.

Konu halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde, görüÅŸülüyor. GörüÅŸmelere 15 Åžubat PerÅŸembe günü ara verildi ve 20 Åžubat Salı günü görüÅŸmeler tekrar baÅŸlayacak.

 BASK ve baÄŸlı sendikalar olarak Plan ve Bütçe Komisyonunun iktidar ve muhalefet partisine mensup üyeleri nezdinde giriÅŸimlerimizi sürdürüyoruz.

BASK Genel BaÅŸkanı Bayram Zengin ve BASK Genel Sekreteri Cansel Güven imzası ile hazırlanan özet yazı komisyon üyesi milletvekillerine gönderildi.

Tüm sendikaların ve hizmetli olarak çalışanların konuya sahip çıkmalarını ve destek vermelerini bekliyoruz.

En azından; komisyon üyeleri TBMM’deki telefonları üzerinden aranarak bilgilendirilmeleri, kanayan yaradan haberdar olmaları saÄŸlanabilir.

Hizmetlilerin, kendi ÅŸehirlerinden olan milletvekillerin ulaÅŸarak konuyu görüÅŸmeleri ve baskı yapmaları da mümkündür.

BASK ve baÄŸlı sendikalar olarak yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceÄŸiz.