30 Eylül 2022

PROMOSYON GÜNCELLEMELERİNİ OMBUDSMANA TAŞIMAYA DEVAM EDİYORUZ!

 

PROMOSYON GÜNCELLEMELERİNİ  OMBUDSMANA TAŞIMAYA DEVAM EDİYORUZ!

-        TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, AFAD VE TOKİ  İÇİN DE BAŞVURU YAPTIK

-        ORTA VADELİ PROGRAM (2022-2024)’DA 2022 YILI İÇİN ENFLASYON BEKLENTİSİ % 65’E YÜKSELTİLDİ

-        MEMURLAR HALA MAĞDUR, BANKALARIN KAYBI YOK!

Bağımsız Yapı-İmar Sen olarak hizmet kolumuzdaki kurum ve kuruluşların Temmuz 2022 öncesi bankalarla yapmış oldukları promosyon anlaşmalarının güncellenmesi, yenilenmesi veya Ek Promosyon anlaşması/sözleşmesi imzalanması için yaptığımız başvurulara cevap verilmemesi üzerine konuyu Bağımsız Yapı-İmar Sen adına Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman)’a taşımaya devam ediyoruz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ardından talebimize süresi içinde cevap verilmemesi üzerine, 28 Eylül 2022 Çarşamba günü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, AFAD ve TOKİ  için de başvurularımızı yaptık.

Başvurumuzda,  Temmuz ayında kamu görevlilerinin maaşlarına % 41.69 oranında artış yapıldığını, bu artışın adı geçen bankanın Bakanlık personeli ile ilişkili cirosunda ve kârında da  en azından aynı oranda artış anlamına geldiğini belirterek, Ek Promosyon Sözleşmesi ve maaş artış dönemlerinde ek promosyon  enflasyon farkı ödenmesi yapılması talebimizi yineledik.

ORTA VADELİ PROGRAM (2022-2024)’DA ENFLASYON BEKLENTİSİ % 65’E YÜKSELTİLDİ

Ayrıca Hükûmetin Orta Vadeli Program (2022-2024)’da enflasyon oranı beklentilerini değiştirerek 2022 yılı için % 9.8’den % 65’e, 2023 yılı için % 8.0’dan %24.9’a ve 2024 yılı için % 7.6’dan % 13.8’e yükselttiğini belirterek anlaşma/sözleşme yapılan bankaların ciro ve işlem hacimleri ile kârlarının da aynı oranda artığını vurguladık.

Bu oranların da geçici tahminler olduğu, dönemi geldiğinde söz konusu rakam ve oranların daha yüksek çıkacağının geçmiş tecrübelerimizden bilindiğini ekledik.

Bu durumda başta üyelerimizi olmak üzere adı geçen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların mağdur olduklarını, bu mağduriyetin giderilmesi için promosyon anlaşmas/sözleşmesinin güncellenmesi veya ek promosyon anlaşması yapılmasını talep etik.

Gazetelere ve sosyal medyaya yansıyan haberlerde, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının eski promosyon anlaşmalarını iptal ederek yeni ihale açtıklarını veya güncelleme ile promosyon miktarını artırdıklarını hatırlattık.

MEMURLAR MAĞDUR AMA BANKALARIN KAYBI YOK!

Promosyon bedelinin doğrudan kamu personelinin aylık veya ücretinin tamamlayıcı bir parçası olduğunu, dolayısıyla söz konusu Bakanlığın enflasyon oranlarındaki artış ve gelişmeleri, TÜİK, Merkez Bankası ve benzeri kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ederek promosyon miktarlarının tespitinde öngörülü ve hakkaniyetli davranması gerektiğini, Ek Promosyon imzalanması veya sözleşmenin yenilenmesinin Bankalar açısından herhangi bir zarar yaratmayacağını belirttik.

TEMMUZ SONRASI PROMOSYON MİKTARLARI KAT KAT FAZLA

Bilindiği gibi, Temmuz sonrası imzalanan promosyon sözleşmelerinde mesela Anadolu Üniversitesi personeline kişi başına 41.500 TL, Adalet Bakanlığı 25.000 TL, MKEK 31.500 ve Osmangazi Üniversitesi de 31.100 TL promosyon ödemesi yapılmıştı. Bazı illerde il müdürlükleri de güncelleme görüşmeleri yapmaya başladı.

Tüm kamu  görevlilerini bu konuda duyarlı olmaya, sendika üyesi olanların sendikalarını resmi girişimde bulunmak için uyarmaya, sendika üyesi olmayanların da bireysel başvurularla konuyu takip etmeye çağırıyoruz.