
MÜDÜR ATAMALARINDA LİYAKAT, TECRÜBE VE EHLİYET HİÇE SAYILIYOR
Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, MEB Yasası ile 4 yılını dolduran okul yöneticilerinin puanlamaya tabi tutulması sonucu yaklaşık 7 bin müdürün görevlerine son verildiğine dikkat çekerek, puanlamayı yapan ilçe milli eğitim ve şube müdürlerinin puanlama yaptıkları okul müdürlerinin adlarını dahi bilmediklerini söyledi. Böyle bir uygulamanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Soy, “Görevine son verilen müdürlerin yerine atanan okul müdürlerine bakıldığında; yöneticilerde aranması gereken liyakat, tecrübe ve ehliyet kavramlarına hiç önem verilmediği, tamamen siyasi davranıldığı açıkça görülüyor” dedi.
Bağımsız Eğitim-Sen Başkanı Soy, Mіllі Eğіtіm Bakanlığı\'nın geçtiğimiz Mart ayında Meclis’ten geçen Mіllі Eğіtіm Tеmеl Kanunu ilе Bazı Kanun Hükmündе Kararnamеlеrdе Dеğіşіklіk Yapılmasına Daіr Kanun ile Mіllі Eğіtіm Bakanlığı Eğіtіm Kurumları Yönеtісіlеrіnіn Görеvlеndіrіlmеlеrіnе İlіşkіn Yönеtmеlіk hükümlеrіnе görе yapılan yeni müdür atamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Soy, MEB’in 4 yılını dolduran okul yöneticilerini puanlamaya tabi tutması ve 75 puan ve üzeri alamayan 7 bin müdürün görevine son verilmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Türkіyе’dе іlk kеz okul müdürlеrі atamalarında farklı bir değerlendirme ve farklı bir uygulamanın devreye girerek; okul müdürlerinin belirlenmesinde öğrenci, veli ve öğretmenlerin de verdiği puanlarda dеğеrlеndіrmеyе alındığını ifade eden Soy, puanlamalar objektif kriterler dikkate alınarak yapılmış olsa, mükemmele yakın bir sonucun ortaya çıkabileceğini vurguladı. Soy, “Tüm Türkiye’de puanlama amacı dışında uygulandı. Bulunduğu görevi kendinden menkul sayan zihniyetli MEB idarecilerinin tutumları müdür atamalarında tartının ayarını kaçırılmasına ve hak gaspına dönüştürülmesine neden oldu” dedi.
YENİ MÜDÜRLER HISIM SENDİKAYA ÜYE
İlçe ve şube milli eğitim müdürlerinin okul müdürlerini puanlamaya tabi tutarken hangi kriterleri uyguladıklarının dahi bilinmediğine dikkat çeken Soy, puanlamayı yapan ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin puanlama yaptıkları okul müdürlerinin adlarını dahi bilmediklerini, bu nedenle kişiler hakkında yaptıkları puanlamanın hakkaniyet ölçütlerine dayanmadığını dile getirdi. Soy, “Burada müdürlerde aranan tek kriterin hısım sendikaya üye olup olmadığı gerçeği gün gibi aşikardır” dedi. Akraba sendikaya üye olan müdürler yerlerini muhafaza ederken, içerisinde üyelerimizin de olduğu diğer birçok sendikaya üye müdürler görevlerinden alınmıştır. Ortaya çıkan bu tablo demokrasimizin ve Milli Eğitim Bakanlığının ayıbı olarak tarihte yerini alacaktır. Bu işin çok büyük vebali olduğunu hatırlatmamız Bağımsız Eğitim Sen olarak görevimizdir” dedi.
BAKAN BU YANLIŞLIĞI DÜZELTECEKTİR
Yasa ile birlikte 4 yılını dolduran okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının yanı sıra il milli eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları ve MEB’de üst düzey yöneticilerin görevlerine son verildiğini ifade eden Soy, MEB’de uzun süredir yönetici statüsünde bulunan binlerce kişinin kazanılmış haklarını kaybettiğini ve sosyal statülerinin ellerinden alındığını belirtti. Soy, “Sayın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, bu kadar mağduriyetlerin yaşanmasına, görevinden haksız yere alınmaya ve hak gasplarına seyirci kalamayacağına inanıyoruz. Sayın bakanın bu mağduriyeti mutlaka düzeltmesi yönünde çalışma başlatacağına dair inancımız tamdır” dedi.