12 Eylül 2014

DİB’TE YENİ YÖNETMELİK İLE NAKİL SINAVLARI YAPILAMAZ!

YENİ YÖNETMELİKLE NAKİLLER BAŞKA BAHARA

Bağımsız Diyanet Hizmet Sen Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) yönetmeliklerinde yapılan son değişikliklerle  nakil sınavlarında belirsizlik oluştuğuna dikkat çekilerek, belirsizliğin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Sınav Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerden kaynaklandığı, söz konusu değişikliklerle nakil sınavlarının yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Açıklamada şu hususlara yer verildi:

 “DİB Sınav Yönetmeliği’nin 5. Maddesinin b) Bendinde;

 “Görev veya görev yerlerini değiştirmek için açılan sınavlara katılmak isteyen cami görevlileri, kariyer unvanlar için yapılacak sınavlara katılmak isteyen personel ile yurt dışı, hac ve umre hizmetlerinde görevlendirilmek için Başkanlıkça yapılacak sınavlara katılacakların, Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavına (MBSTS) girmeleri ve Başkanlıkça belirlenen puanı almaları şarttır.”

hükmü bulunmaktadır.

Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 17.Maddesinde ise;

“ (3) İl ve ilçe müftülüklerince ilan edilen boş cami kadrolarına naklen atanmak için müracaat edeceklerde cami gruplarına göre aranacak MBSTS taban puanı Başkanlıkça belirlenir.”

İbaresi bulunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen her iki yönetmelikte yapılan son değişikliklerle,  daha önce uygulanan taban puanı uygulaması kaldırılmış olmasına rağmen, anılan yönetmeliklerin aynı konuya ilişkin diğer maddelerinde değişiklik yapılmamış olması nakil sınavlarında puanların hesaplanmasını imkansız hale getirmiştir.

18.06.2014 tarih ve 29304 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan DİB Sınav Yönetmeliği’nin 18/A maddesinde;

 “a) Cami görevliliği münhal kadrolarına müracaat edenlerin naklen atamalarında bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 (C) Nakil Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde;  MBSTS puanının yüzde kırkı,EK-1 (A) Yarışma Sınavı Değerlendirme Formundan alınan puanın yüzde kırkı ve EK-1 (B) Müktesep/Nitelik Değerlendirme Formundan alınan puanın yüzde yirmisinden oluşan toplam puan esas alınır.

b) Cami görevliliği münhal kadrolarına naklen atama yapılabilmesi için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 (C) Nakil Değerlendirme Formundan toplam en az 70 puan alınması esastır. Ancak EK-1 (A) Yarışma Sınavı Değerlendirme Formu ile EK-1 (B) Müktesep/Nitelik Değerlendirme Formundan ayrı ayrı en az 70 puan şartı aranmaz.

c) Cami görevliliği münhal kadrolarına, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 (C) Nakil Değerlendirme Formundan en yüksek puan alandan başlanarak atama yapılır. Bu puanın eşit olması halinde sırasıyla MBSTS puanı yüksek olana, görev yılı fazla olana, hafız olana ve öğrenim düzeyi yüksek olana öncelik verilir.

ç) (D) grubu camilerde bulunan münhal kadrolara tek müracaat olması halinde bu madde hükümlerine bağlı kalınmaksızın sadece MBSTS puanı esas alınarak naklen atama yapılabilir”

İfadelerine yer verilmiştir.

18/A maddesinin (ç) bendinde bahsedilen “tek müracaat olması halinde” ibaresinden, MBSTS sınavına girmiş olmanın yeterli sayılıp sayılmadığı,  eski uygulamadaki 50 puan barajının ise devam edip etmediği konusu belirsizlik yaratmaktadır.

Eğer bir baraj puanı söz konusu ise yapılan bir sınav için 2 baraj puanının uygulanması adalet ve hakkaniyete aykırıdır.

Bir yandan, 5 inci maddede “Başkanlıkça belirlenen puanın alınması” hükmü, diğer yandan 18/A-b maddesindeki 70 puan şartı birbiri ile çelişmektedir.

Ya baraj puanı devam ettirilmeli, ya da tamamıyla kaldırılmalıdır.

Yayınlanan yönetmeliğin farklı maddelerindeki hükümler birbiri ile çelişmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde ya MBSTS baraj puanı ile ilgili bir kriter veya puan belirlenmeli veya tek görevli olan camilerde sadece sınava girmiş olma şartı yeterli olmalıdır.

Artık Temmuz ayında nakil sınavı yapılması imkânsız hale gelmiştir.

Bu durumda yüzlerce imam mağdur edilmiş olacaktır.

Bağımsız Diyanet Hizmet Sen olarak, yetkilileri uyarıyoruz.

Belirsizlik süratle ortadan kaldırılmalı, yeni mağduriyetlere yol açılmamalıdır.

Kamu personelini doğrudan ilgilendiren mevzuat çalışmalarının Başkanlıkta örgütlü sosyal taraflarla birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Yönetmeliklerin yap-boz tahtasına dönüştürülmesi Diyanet camiasını rahatsız etmektedir.

Başkanlığın sesimize kulak verip, katılımcı yöntemlerle sosyal tarafları mevzuat çalışmalarına katmaya, sosyal tarafların da katkı vermeye hazır olmaları gerektiğine inanıyoruz

 

                                                                                      BASIN BÜROSU