
CUMHURBAŞKANI ve KURUMLARIN AÇIKLADIĞI YENİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ
“Evde oturup TV izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten daha iyidir.”
Prof. Dr. Tevfik Özlü,
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyelerini de dikkate alarak, Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri 27 Mart 2020 günü saat 22:00’de kamuoyuna açıkladı.
Bu tedbirler özetle şöyle:
1. Şehirler arası seyahatlerde valilik izni gerekiyor.
2. Kamu sektöründe olduğu gibi özel sektörde de en az personelle esnek çalışma yapılacak.
3. Toplu taşımada seyrek oturma sağlanacak.
4. Piknik alanları hafta içi kontrollü, Cumartesi-Pazar günleri kapalı olacak.
5. Askere 14 gün karantina kuralına uyarak celp ve terhis.
6. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdi.
7. Tüm illerde valiler başkanlığında Pandemi Kurulu oluşacak
8. Bu tedbirler 30 büyük şehrimizde titizlikle uygulanacak
Bu arada Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Genelgelerle aşağıdaki tedbirler de yürürlüğe girdi.
1- Sağlık personeline istifa yasağı.
3 ay boyunca kamu ve özel sektöre ait tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personelinin ikinci bir duyuruya kadar görevlerinden ayrılmaları yasaklandı.
2- Tüm illerde Pandemi Kurulu,
Tüm illere valilerin başkanlığında Pandemi Kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine burada kararlaştırılacaktır.
3- Piknik alanları, mesire yerleri, sahil bantları, deniz kıyısı, spor ve yürüyüş alanlarında yasaklar,
28-29 Mart 2020 tarihleri başta olmak üzere virüsle mücadele sağlanıncaya kadar hafta sonlarında, il ve ilçelerde vatandaşların sahil bantları, mesire ve ören yerlerinde, piknik alanlarında; piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş vb. faaliyette bulunmak yasaklanacak.
İl ve ilçelerin durumuna göre bu tedbirler hafta içi günlerine de yaygınlaştırılabilecek.
4- İkaz Anonsları Yapılacak
İl/ilçelerde Vali ve Kaymakamlar tarafından belediye merkezi sistemleri, camiler ve kolluk birimlerinin kullandığı araçlardan sürekli olarak vatandaşlarımızın gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaları ve evde kalmaları için ikaz/anons yapılacak.
Kolluk görevlileri tarafından da cadde ve sokaklarda zorunlu olmadıkça sosyal hareketlilik içinde olanlar evlerinde kalmaları konusunda uyarılacak.
5- İkazlara uymayanlara ceza ve suç duyurusu,
a- Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak,
b- Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
6- İller arası seyahatler yasaklandı. Acil durumlar izne bağlı.
a- İller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17:00'den itibaren ancak valiliklerin izni ile yapılabilecek.
b- Tedavi ihtiyaçları nedeniyle
- Doktor kararıyla sevk edilen,
- Birinci derece yakınları vefat eden veya,
- Ağır hastalığı olanlar il,
- Özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir.
c- İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi düzenlenecektir.
d- Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.
e- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.
f- Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki Valiliğe bildirilecektir.
Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.
g- Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.
h- Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.
i- Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.
j- İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.
k- Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliklerce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.
7- Yurtdışı uçuşlar yasaklandı.
8- İç hatlarda da uçuşlar kısıtlandı.
29 Mart 2020 Pazar 00:01’den itibaren sadece aşağıdaki Büyükşehirlere sefer yapılacak:
Ankara-İstanbul-İzmir-Samsun-Trabzon-Erzurum-Van-Diyarbakır-Malatya-Gaziantep-Kayseri-Konya-Adana-Antalya.
THY, uçuş tarifesini ayrıca açıklayacak.
9- Başkentray ve Marmaray hariç tüm tren seferleri iptal edildi.
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası yolculukların kısıtlanması nedeniyle Yüksek Hızlı, Anahat ve Bölgesel Trenler 28 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak işletilmeyecek.
Yukarıda açıklanan tedbirler konusunda başta BASK ve bağlı sendikalar üyeleri ve aileleri olmak üzere, komşularımızı, yakınlarımızı ve vatandaşlarımızı her türlü iletişim seçeneğini kullanarak bilgilendirelim, kural ve tedbirlere uyalım.
Girişteki Prof. Dr. Tevfik Özlü’den çok anlamlı alıntıyı bir kez daha tekrarlıyoruz:
“Evde oturup TV izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten daha iyidir.”
BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN GENEL MERKEZİ.
1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
Madde 282 – (Değişik: 23/1/2008-5728/48 md.)
Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma
Madde 195 - (1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.