
BASK, BAYRAM HARCAMASI RAPORUNU AÇIKLADI.
BASK, BAYRAM HARCAMASI RAPORUNU AÇIKLADI.
“MEMURLAR VE EMEKLİLERİ BAYRAMA BURUK GİRECEK”
Ramazan Bayramı dolayısıyla BASK/AR-GE tarafından hazırlanan “Bayram Harcaması Raporu”nu açıklayan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK)Genel Eğitim Sekreteri Erdal BAYRAM, memur ve emeklilerinin Ramazan Bayramına buruk girdiklerini söyledi.
Açıklamasında, Temmuz ayında memurların zam ve enflasyon farkı alamadıklarını belirten Bayram, memurların bayram geleneklerini sürdürmekte ekonomik açıdan zorlandıklarını, memur emeklilerinin ise torunlarına harçlık veremez ve çikolata alamaz hale gelmenin mahcubiyetini yaşadıklarını belirtti.
BAYRAM VE BAYRAMLAŞMA GELENEKLERİMİZ ZAYIFLIYOR
BASK Genel Sekreteri Erdal BAYRAM, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ekonomik zorluklar bayram ve bayramlaşma geleneklerini yavaş yavaş ortadan kaldırıyor, toplumda yabancılaşma ve yalnızlaşmaya yol açıyor.
Anne-baba, eş-dost, komşu ve akraba ziyaretleri giderek ekonomik külfet haline geliyor.
Toplumda milli gelirin paylaşılmasındaki adaletsizlik bayramlarda daha net ortaya çıkıyor. Bir kesim bayram tatillerini gelenekleri bir kenara bırakarak tatil yörelerinde, hatta yurtdışında geçirirken, aralarında memur ve emeklilerinin olduğu sayıca önemli bir kesim de bayramı evinde geçirmeyi veya aile yakınları ile birlikte olmayı tercih ediyor.
AR-GE birimimizin düşük gelirli ve orta gelirli iki aile tipi üzerinde hazırladığı Bayram Harcaması Raporu, bayram harcamalarının ücretli kesimin elini yaktığını göstermektedir. Son derece mütevazi bayram hazırlıkları bile hane başına 1.400-3.650 TL arası harcama anlamına geliyor.”
Bankaların bayram ihtiyaçlarını fırsat bilip yoğun kampanyalarını bir ay öncesinden yürüttüklerini belirten Erdal BAYRAM, “Geliri yetmeyen, eşine, çoluk çocuğuna ve aile yakınlarına mahcup olmak istemeyen aileler,Bankalara borçlanarak geleceklerini harcama yolunu tercih ediyor. Önümüzdeki sürecin yaz tatili olması, okulların açılmasına bir ay ve Kurban Bayramı hazırlıklarına iki ay kalmış olması memurun iki ayağını bir pabuca sokmaya zorluyor. Banka kredileri kampanyaları incelendiğinde en erken biteceği tarih dokuz aydır. Zaten tüketici kredisi batağında bulunan memurlar, yeni bir kredi yapılanması ile taksitlerini yükseltmek zorunda kalmaktadır.
Dolayısıyla memurlar ve emeklileri bayrama yine içi buruk girmektedir.” dedi.
MEMURA BİR MAAŞ İKRAMİYE
Memurların içinde bulunduğu ekonomik krizin çözümünün hükümete bağlı olduğu ifade eden Erdal BAYRAM, “Acil çözüm, memurlara iki dini bayram öncesi birer maaş tutarında ikramiye vermektir. Kamuda çalışan işçilere yılda 4 ikramiye verilirken, tamamına yakını yoksulluk sınırı altında yaşayan ama Anayasa ve yasalar gereği devletin asli ve sürekli görevlerini yerine getiren Devlet memurlarına üvey evlat muamelesive ayrımcılık yapılması vicdanları kanatmaktadır.” Dedi.
BASK/AR-GE BAYRAM HARCAMASI RAPORU
Geleneksel olarak Ramazan Bayramı, toplumumuz tarafından özel hazırlıklarla karşılanan bir dini bayramdır. Bu nedenle bayram harcamaları kaçınılmaz harcamalar olarak görülür.
Dini bayramlar Türk toplumu tarafından huzur, neşe, barış ve kardeşlik duyguları ile yaşanır. Yeni başlangıçlar için fırsat olarak değerlendirilir. Bu nedenle sadece aile içinde değil komşular ve akrabalar arasında da bayram duygularının yoğun yaşandığı anlardır.
Bu nedenle herkes bayrama tüm hazırlıkları ile girerken herhangi bir harcamadan kaçınılmaz. Gerekirse borç alınır ama harcamadan kaçınılmaz.
Bu harcamaları birkaç kategoride incelemek mümkündür.
Bayramlaşma nedeniyle evlere gelecek misafirlere yönelik harcamalardır. Bunun için düşük gelirli bir ailede yapılan harcamalar 117,00 TL iken orta halli bir memur ailesinde 235,00 TL’ye kadar çıkmaktadır. Burada düşük gelirli aile tatlısını kendisi yaparken orta halli aile bayramlık tatlı ikramını hazır tatlı satın alarak yaptığı varsayılmaktadır.
İKRAM HARCAMALARI
Düşük gelirli
Orta gelirli
Tatlı
50
90
Bayram Şekeri, Çikolata
30
60
Kolonya
10
25
Peçete
2
10
İçecek (kola-çay-meyve suyu)
25
50
Toplam
117
235
Toplumumuzda dini bayramlarda bayramlık alınması bir gelenektir. Her aile imkanlarına göre çocuklardan başlamak üzere bayramlık yeni giysiler almaya özen gösterir.
Araştırmadaki örnek ailemiz 4 kişilik olarak alınmış olup çocuklardan biri 0-6 yaş gurubunda diğeri ise 06-15 yaş gurubundadır.
Aşağıda düşük gelirli bir aile ihtiyaçlarını semt pazarı ile markasız malzeme satan dükkanlardan temin ederken, orta halli memur ailesi kısmen tanınmış markalı malzeme satan dükkanlardan satın almayı tercih etmektedir. Çocuklar için alt-üst giysi, ayakkabı ve çorap ile iç çamaşırları dikkate alınırken büyükler için ayakkabı, çorap, alt ve üst elbise gömlek dikkate alınmıştır.
GİYİM HARCAMALARI
Düşük gelirli
Orta gelirli
O-6 yaş gurubu
75
200
6-15 yaş gurubu
100
250
Baba
175
400
Anne
175
400
Toplam
525
1250
Bu harcama gurubuna bayram hazırlık harcamaları ile bayram süresince yapılacak ziyaretlerdeki harcamalar girmektedir. Büyük şehirlerde bayram süresince ulaşım ücretsiz olarak açıklanmakta ise de taksi, özel otobüsler, metro ve minibüsleri kullananlar ücret ödemektedir. Öte yandan özel aracı olanlar da akaryakıt harcaması yapmaktadır.
Geçmişte dini bayramlarda mektup ve kartpostal kullanımı yaygın iken günümüzde bunun yerine telefon görüşmesi ve SMS kullanılmaktadır.
Dini bayramlarda genel bir temizlik yapılması da gelenek haline gelmiştir. Perdeden halıya kadar her eşyanın temizlenmesine özen gösterilmektedir. Bazı ailelerde bu abartılarak boya badanaya kadar vardırılmaktadır.
Bayramlarda önemli harcama kalemlerinden birini de bayram traşları için berber-kuaför harcamalarıoluşturmaktadır. Dar gelirli aile normal bakım ile yetinirken orta gelirli ailede özellikle bayan saç boyatmayı, perma veya röfle yapmayı tercih etmektedir.
Dini bayramlarda aile büyüklerini ziyaret bir görev olarak algılandığı için aynı şehirdeki aile büyükleri küçük de olsa bir hediye ile ziyaret edilirken başka ilde yaşayan aile büyüklerinin ziyaretinde ulaşım harcamaları önemli miktarlara ulaşabilmektedir.
DİĞER HARCAMALAR
Düşük gelirli
Orta gelirli
Büyükleri ziyaret (hediye-tatlı-çikolata)
50
100
Ev çocukları, akraba çocuklarına harçlık
60
100
Yakınlara telefonla bayramlaşma veya bayram mesajı
40
75
Ulaşım masrafı (şehir içi)
25
75
Bayram traşları
(Erkekler için saç kestirme, bayanlar için saç boyatma, röfle veya perma dahil)
75
200
Bayram fitresi
40
60
Yemekli misafirler
75
200
Bahar temizliği (kendin veya temizlikçi) (temizlik malzemeleri dahil)
75
250
Başka şehirdeki anne-baba ziyareti.
300
750
Mezarlık ziyareti
25
75